Săracu' om bogat

image

Cum ajung oamenii bogați să fie săraci? Săraci în trăiri, în iubire, în zâmbete, în cuvinte frumoase, în priviri calde, în bucuria de a dărui, în bucurie de viață. Mă refer aici la oamenii care au tras ca boii la jug toată viața lor, care din rahat au făcut bici și au mai și pocnit din el, vorba soacră-mii, nu de băieții dăștepți care au făcut bani din pix. 

Cum au ajuns să nu mai poată ajuta pe cineva la nevoie, mergând pe principiul că dacă atunci când ei au fost săraci și nimeni nu le-a întins o mână de ajutor, de ce ar face-o acum?

Cum au ajuns să nu-și mai dorească să petreacă timp de calitate cu cei dragi, să nu se mai bucure de timpul petrecut cu prietenii, pe motiv că trebuie să muncească sau să se odihnească pentru a întreține mașinăria banilor care le-a adus atâtea beneficii financiare? Sau mai rău, pe motiv că ar face economie pentru o investiție viitoare?

Banii au reprezentat și reprezintă o componentă esențială a confortului uman dar nu trebuie puși niciodată înaintea confortului emoțional.

Cum au ajuns ca orice bucurie a sufletului lor să fie văzută mai întâi prin prisma banului? 

Când s-au pierdut pe drum acești oameni, ce gol din suflet nu l-au umplut atunci când a trebuit, de au ajuns acum așa săraci? Cum de nu mai au nici o împlinire sufletească? Cum de au devenit sclavii banului, având satisfacții iluzorii doar prin acumularea de bunuri?

M-am confruntat cu o situație paradoxală. Am găsit mai multă compasiune și înțelegere pentru o situație deosebită în rândul oamenilor obișnuiți, normali, uneori chiar săraci, decât în rândul acelora ai căror putere financiară ar fi rezolvat cu ușurință acea situație. Și ca să pună capac, au mai făcut și promisiuni. Am găsit mai rapid o vorbă bună la un om care mai întâi a ascultat și nu a judecat din prima. Am găsit o mână întinsă acolo unde nici nu mi-aș fi închipuit că ar putea exista iar mâna atent îngrijită pe care o așteptam să mângâie, a stat cuminte în buzunarul pantalonului.

Trist, foarte trist.

foto: bunadimineata.ro

 

Fabiola Ion

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

20 thoughts on “Săracu' om bogat

 1. De acord cu ce spui tu, dar nu in totalitate.
  Nu stii ce bucurii au ei.
  Nu stii ce le face ochii sa sclipeasca, ce le umfla pieptul si le face fluturi in stomac.
  Poate ca ei, unii, sint fericiti cind vad bani, la fel ca mine cind vad o floare.
  Nu stii cit au incasat-o, incit sa nu le mai pese de altii.
  Nu stii.Doar presupui, avind la baza scara ta de valori.
  Nu sintem la fel si daca mai si generalizam…

   • Daca ai un caz particular, spune doar despre asta.
    Nu poti generaliza.
    Nu stii cit bine fac decit daca sar televiziunile la inaintare.
    Sint unii care fac mai mult bine altora decit intreaga tara la un loc, dar tot sint huliti si nu incape lumea de ei.
    Deci, cine-i „om” si cine nu?

 2. Se spune că în casa unui rom, de exemplu, ești bine primit mereu și ospătat cu tot ce are el. Atâta vreme cât ești și tu sărac. Dar dacă faci parte dintre cei cu mulți bani, nu vei scăpa ușor. Săracii și bogații nu se pot amesteca, precum uleiul cu apa.

 3. De fapt care-i parerea ta, ca aveai treaba cu saracii oameni bogati…
  N-am nici o treaba daca pe tine te face fericita ideea ca bogatii sint nefericiti, saraci sufleteste, ca n-au viata spirituala, in comparatie cu cei saraci care-s fericiti ca…mor de foame impreuna ( asta ca sa merg si eu la extreme).

 4. Eu, una, cunosc si, si… Am amici care s-au ajuns, si acum eu nu mai dau bine in arsenalul lor de prieteni. Am prieteni extrem de bine situati financiar care mi-au fost alaturi ori de cate ori am avut nevoie, si nu ma refer la bani. Am prieteni care abia au dupa ce bea apa, dar sunt in stare sa imparta cu tine si ultimul codru de paine din casa, si am si prieteni care au o singura grija: sa-i urasca pe aia care au. Sunt oameni si oameni. Nu cred ca bogatia sau saracia te schimba prea mult. Calitatea umana nu e conditionata de situatia financiara. Deci, bogat sau sarac, de unde nu e nici n-ai ce sa ceri…

 5. LIKE! la suflet mi-a mers! daca sparg conducta pe subiectul asta…nu mama opresc si ma deversez in mare! pentru ca sunt inconjurata de multi snobi, si parveniti, si am catralioane de exemple de suflete goale, fara bucurii reale, far prietenii adevarate, ce-si duc o viata lipsita de esenta.

 6. Paul

  Buna seara stimate doamne ,
  Stimabili domni ,

  Zicala ” Ban la ban si… paduche la paduche ” , din pacate , este , a fost si va fi ” la moda ” … deoarece , in zilele noastre , prostia , indiferenta , vulgaritatea , au devansat de mult BUNUL SIMT , CULTURA , DECENTA .
  Multumesc !

Lasă un răspuns