Recomandare de carte: Conversații cu Dumnezeu, Neale Donald Walsch

Puține cărți mă răscolesc sau mă fac să apreciez originalitatea scriiturii dintre copertele lor. Așa sunt eu, mai mofturoasă într-ale cărților sau foarte selectivă. Seria literară Conversații cu Dumnezeu, ce conține patru cărți, este una dintre cele care te pune, fără echivoc, să-ți pui propriile întrebări despre divinitate sau spiritualitate.

Am fost foarte reticentă când am auzit prima oară de cărțile acestea. Cărți religioase? Nu, mulțumesc. Asta a fost reacția mea instantanee. Apoi am aflat că sunt extrem de controversate, părerile sunt foarte împărțite, între cei care susțin că nicio minte omenească n-ar putea inventa o asemenea poveste, deci totul este veridic, și cei care contestă vehement această discuție autentică dintre autor și cea mai înaltă formă de spiritualitate divină, Dumnezeu. Și că totul e pură fabulație. Ei bine, unde există asemenea controversă, hop-țop și eu, am marșat pe lecturarea lor. Prima oară am intrat în contact direct cu cartea nr. 2, în limba engleză, în vara anului trecut. Am parcurs relativ ușor un sfert din ea, dar am realizat că efortul de a citi și traduce mental în același timp e prea mare pentru creierașul meu neantrenat și în plus, necesită mai mult timp. Așa că am trecut la varianta tradusă, pe care o și recomand, de altfel.

O să vi se pară o carte ciudată. Idealistă. SF. Revelatoare pentru unii. La un moment dat, greu de citit. Dar mai ales, greu de digerat. Idei precum că Dumnezeu este de fapt o femeie, în vremuri străvechi omul a trăit într-o societate matriarhală completă, monogamia și căsătoria sunt concepte create doar de om, nefirești și nerecomandate, soluțiile concrete la foamete, război, sărăcie imposibil de crezut și pus în aplicare, sunt doar câteva menite să-ți scurtcircuiteze neuronii și te întrebi ce e real și ce nu. Să te facă să te îndoiești de multe lucruri. Dar, mai ales, să te facă să vezi spiritualitatea dintr-o cu totul altă perspectivă, una inovatoare cred eu, care pe mine m-a sedus. De fapt, ăsta e și motivul principal pentru care vă invit să aveți parte de o lectură mai nonconformistă. Una deosebit de interesantă.

Nu rezonez cu tot ce scrie în aceste cărți, dar cu multe da. Cartea îndeamnă printre altele la trezirea conștiinței de sine, la adevăratul „eu” din fiecare, la iubire, în toate formele ei. Iubirea de sine pe care mulți semeni o confundă cu egoismul, iubirea de aproape, de natură, de echilibru. Iubirea e cea care vindecă, e izvor de energie, de dezvoltare, de împlinire. Fără ea am fi doar entități, atât.

Tot ce vă pot spune e că după ce citiți aceste cărți veți fi altfel. Un pic mai indulgenți, mai înțelegători, mai evoluați. Veți vedea lumea cu alți ochi.

„Cum este posibil ca 7 miliarde de membri a ceea ce se pretinde a fi o specie extrem de evoluată să vrea toți același lucru – supraviețuire, siguranță, securitate, pace, prosperitate, oportunitate, fericire și iubire – și să fie total incapabili să le creeze, chiar și după mii de ani de încercări?” – pasaj din cartea 4.

Hmm, bună întrebare.

„Nu este așa de greu pe cât pare să-ți ții gândurile în frâu și să le controlezi. (Nici să urci pe muntele Everest nu este atât de greu, ca să zic așa.) Totul este o problemă de disciplină. O chestiune de concentrare asupra scopului. Primul pas este să înveți să-ți monitorizezi gândurile; să gândești la ceea ce te gândești în clipa aceea.

Când te surprinzi având gânduri negative, gânduri care neagă cea mai înaltă idee despre ceva, gândește din nou! Vreau să faci acest lucru în adevăratul sens al cuvântului. Dacă te gândești că ești deprimat, abătut, gândește-te din nou. Dacă te gândești că lumea este un loc rău, plin de evenimente negative, gândește-te din nou. Dacă te gândești că viața ta se prăbușește și că nu mai ai nicio șansă să o refaci, gândește-te din nou.

Poți să te antrenezi să o faci. (Ia uite-te cât de bine te-ai antrenat să NU o faci!)” – fragment din cartea 1.

Am încercat, mi-a reușit de multe ori. Mai am nevoie de antrenament.

Cărțile se pot achiziționa de pe librex.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro (pachet cu toate cele patru cărți) și de pe cartidesuflet.ro și bookzone.ro (pachet cu primele trei cărți).

Lectură plăcută!

 

foto: eu

 

 

Fabiola Ion

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns, dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră, dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

7 thoughts on “Recomandare de carte: Conversații cu Dumnezeu, Neale Donald Walsch

Lasă un răspuns