Să-ncepem şcoala, zic!

back-to-school-1622789_960_720

Punct şi de la capăt. Un nou septembrie şi-a făcut simţit prezenţa şi ca atare un nou an şcolar s-a grăbit să cheme pe porţile şcolilor elevi din toate ciclurile şcolare. Mno, idem pentru mine căci după cum ştie fiecare părinte pe pielea lui, odată cu odrasla începe şi el şcoala. Şi asta fără nicio posibilitate de refuz, amânare, smiorcăială sau neasortare de pantofi cu dunga mov de la cravată.

Eu încep şcoala sistematic de doar treispreţăşpe ani (că nu se mai termină odat’), perioada de grădiniţă o consider de antrenament deşi şi-acolo am vărsat fo şase anişori, cam cât o facultate de medicină. Un fleac. Dar uite că în prag de paişpe (ştiu cum se scrie corect da’ fac economie de litere) ani, am zis că am suficientă spre sătulă experienţă încât să dau şi eu nişte axiome de sfaturi pentru toţi părinţii entuziaşti, aşa ca mine, de debutul noului an şcolar.

Aşadar, dragi colegi de chinuri şi grele suferinţe, care sunteţi ca nişte floricele scăldate de soare pe câmpii înverzite în prima zi, iar de a doua zi aveţi jihadul dezlănţuit în/pe cap, vă rog eu mult de tot să doo puncte

  • NU MAI CLAXONAŢI!!! în proximitatea şcolilor şi nu numai.  Nu e nuntă şi nici înmormântare în fiecare dimineaţă, la prânz sau  seara şi ghici ce, e fix degeaba. Coloana nu se mişcă, timpul e acelaşi, nervii doar se încreţesc mai abitir ca lâna unui merinos de Palas. Nu-ş cum drac se face da’ vă apucă mai abitir când plouă, ninge, bate vântu’ sau e luni. Eliberaţi-vă presiunea din palmă acasă, în parcare, eventual pe la 5 dimineaţa şi vă garantez că toată ziua o să fiţi zen. Au grijă vecinii de asta.
  • NU MAI RĂCNIŢI URĂRI DE BINE!!! în tradiţionalul stil românesc şi în acelaşi context, am uitat să completez. E complet nefolositor. Carne se găseşte acum pe toate drumurile, unii suntem chiar vegani, iar de morţi, rude şi sfinţi chiar vă interesează? Recomand golirea plămânilor şi a notelor înalte într-o vuvuzea, fix la ora şi locul stabilit mai sus. Aaaa, uitai să vă spui. Ştiţi cât de repede se perpetuează urarea spusă din tot sufletul d-voastră de părinte responsabil în gura copilului? El fiind mai tânăr s-ar putea să spargă şi-un geam cu glăsciorul lui cristalin când îşi fericeşte colegii fix în acelaşi mod cum aţi făcut-o d-voastră ceva mai devreme.
  • NU VĂ MAI CERTAŢI ÎN TIMPUL ŞEDINŢELOR CU PĂRINŢII!!! bine, sper să n-ajungeţi şi la păruială dar discuţiile în contradictoriu pot fi făcute în cu totul alt timp sau loc. Puteţi face asta pe un stadion sau într-o sală de box. Vă asigur că mişcarea şi aerul curat fac bine trupului şi spiritului încins.
  • NU MAI EXAGERAŢI!!! Când sunt mici, în ciclul primar,  aduceţi învăţătoarea pe culmile disperării cu prezenţa d-voastră zilnică în sala de clasă, în timpul orelor sau pauzelor iar la liceu nici măcar nu ştiţi adresa acestuia sau numele dirigintelui/dirigintei. Nici cu banii de buzunar ai copilului, pachetul cu mâncare, şerveţele, carioci sau alte lucruri care transformă ghiozdanul copilului într-un bagaj de cală, destul fac asta cărţile şi caietele. Nu mai exageraţi nici când vine vorba de serbări, petreceri, banchete.
  • AVEŢI RĂBDARE!!! ştiu, vorbesc despre lucruri sfinte sau pe cale de dispariţie şi aici din păcate nici eu nu fac excepţie, încă mai lucrez la asta. Reuşiţi astfel să vă mai rămână ceva păr pe cap sau să nu vă albească de tot şi să salvaţi de la moarte sigură ultimul pitic rămas intact de pe creierul d-voastră.

Acestea fiind spuse (cu zâmbetul pe buze) şi sperând totodată ca degeţelele mele să nu se fi încins degeaba pe tastatură, vă doresc mult succes în aventura noului an şcolar!

Fabiola Ion

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

11 thoughts on “Să-ncepem şcoala, zic!

  1. Eşti cevaaa… eu numa’ am râs. Că ce să fac altceva? Plec la muncă la 7 fără 20 deci nu interacţionez cu părinţi grăbiţi sau nervoşi şi eu nu mă duc la şcoală că n-am de ce. Dar tu eşti delicioasă şi am savurat sfaturile tale 😉

Lasă un răspuns