Din plăcerile mersului cu mașina

familie-masina-copii

Nu am cum să nu scriu și despre asta, mai ales că eu zic că am ceva experiență într-ale mersului zi lumină și ceva din noapte cu mașina. Și cînd zic experiență, mă refer la locul din dreapta, ăla cel mai ”solicitant”.

Dacă privesc înapoi, în timp, aș zice că atunci când într-o mașină se află doar ea și el, proaspăt îndrăgostiți, nici destinația nu mai contează, d-apăi traseul sau numărul de ore blocat în trafic. Pardon, șofat. Mână-n mână, ochi în ochi, scărpinat în ceafă și nu numai, nici nu știi când ajungi unde trebuie. Uneori, unde nu trebuie. Motiv maxim de amuzament. Peisajul este irelevant, curbele strânse sau slalomul printre gropi, ce naiba o fi aia.

Datele problemei se modifică substanțial cînd apare copilul. Sau copiii. 

În primul rând oricât de mare ar fi portbagajul, tot nu e suficient. Și asta vă zic din proprie experiență. Păi da, cum să-ți încapă două șifoniere, o farmacie, un magazin de jucării, o mică bucătarie complet utilată și o oliță? Da, în România, când mergi cu copii mici în mașină, dacă n-ai olița după tine e ca și când ai pleca la drum cu rezervorul gol. Cred că am omis niște perdeluțe și tocmai ce mi-am văzut imaginea din oglindă. Melcul și-a lui cochilie.

Tot în această perioadă ai toată magazia de cd-uri plină de cântecele de copii, pentru toate anotimpurile. Doar nu vrei să asculți ”Săniuța fuge, nimeni n-o ajunge…” în mijlocul verii, în cea mai călduroasă zi din an, că numai la tine s-a aliniat soarele perfect. Să-ți bată în toată mașina. Sau, mai rău, să începi să cânți, fiindcă dintr-un exces de zel de curățenie în mașină, ai zis că ar cam trebui să mai le-nlocuiești cu altele, mai noi. Care, evident, uiți să le iei.

Până la vârste mai măricele ale progeniturilor, descoperi ce variațiuni de elongații poți face, în timp ce ești strunită bine de centura de siguranță. Și ce echilibristică poți face cu sticle/pahare/cănuțe de apă și nu numai. Când cineva dorește ceva, tu știi exact unde e. Ce dacă escaladezi două scaune, faci un torticolis sau constați că ai blugii prea strâmți? Sau poți să fii uluită cum poate să-ți stea firul no.5 de păr din cap nemișcat două ore, când ambii copii decid că tu ești perna lor perfectă. De mâini nu mai ai nevoie, poți să le tai, nici nu mai știi de când nu le mai simți. 

După un astfel de drum, constați că interiorul unei mașini poate arăta cu totul altfel decât știi că ar trebui să arate. Nu degeaba când o duci la spălătorie timpul de spălare se dublează, doar, doar, va aduce cu ce îți dorești tu.

În toți acești ani devii expertă în geografie, botanică, zootehnie și ceva arhitectură. Cred că și ceva astronomie. Fiindcă întrebările sunt dintre cele mai diverse și îți trebuie ceva cunoștințe ca să ai răspunsuri corecte.

În rest, sunt chiar educative aceste experiențe. Și pentru copii, dar mai ales pentru părinți. Afli rasele de vaci şi oi, afli cât de sportiv ești, dar mai ales cum îți testezi răbdarea. Din nou.

PS: poza aleasă e reclamă la pastă de dinți, așa ceva nu există în realitate.

www.perfecte.ro

Fabiola Ion
Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

33 thoughts on “Din plăcerile mersului cu mașina

  1. Meseria de părinte face parte, sau ar trebui să facă parte, din preocupările vocaționale. Puține cupluri ar face față acestei condiționări, dar am avea în schimb o lume mai bună.
    În ceea ce privește alcătuirea unor bagaje funcționale, nimeni nu cred că a reușit această performanță. Întotdeauna rămân lucruri nedespachetate, decât la…sosire.

  2. Afinizez cu tine in totalitate… Taticul Mariei mereu, dupa un drum cu masina, ma intreaba ce Dumnezeu tot fac de masina arata ca dupa doua razboaie mondiale la un loc… si avem doar un copil… de 1a 10l…
    :)))

  3. La noi e asa: cu cat e zambetul mai larg (cel adresat baiatului de la spalatorie) cu atat e masina mai jegoasa. Chiar daca nu avem copil, avem catel, asa ca bacsisul trebuie sa fie substantial:))

Lasă un răspuns