Cine se trezește de dimineață stă la coadă

image

O zi ca oricare alta. Eu, în nesfârșita mea luptă cu timpul care fir-ar să fie nu e niciodată elastic, mă duc de dimineață la poliție. La cea rutieră. Ultima oară când am călcat pe acolo a fost acum vreo nouă ani, în urma unui accident ușor. De atunci multe s-au schimbat. De exemplu, sediul poliției. Așa că aplic proverbul „Cine se trezește de dimineață departe ajunge.”

Corect, ajung la mare depărtare de ușa biroului unde trebuia să depun niște acte. Adică ultima la coada deja formată care îmi sfida avântul meu de a fi prima. Și era o coadăăă… cum să vă spun, așa, de pierdut cel puțin vreo două ore la ea. 

Trezesc piticii de pe creierul adormit și până să-i întreb dacă au răbdarea de a sta la așa coadă, ei mă atenționează că stau la coada care nu trebuie. Că biroul unde trebuia eu să stau e, surpriză, liber. Nici măcar o persoană. Mă repliez rapid și începe operațiunea verificatul actelor. 

Ei, și de-abia acum observ eu ce fel de lume stătea la coadă. Toți tineri, tineri, puști de-binelea. Cam mulți dintre ei ieșeau în evidență printr-un bronz natural. O parte din ei, văzându-mă că eu sunt un fel de ultimul venit, primul servit, dar la alt birou, au socotit că trebuie să-i ceară socoteală doamnei care se ocupa de mine. Căci nu concepeau că n-ar putea fi rezolvați rapid deși birourile respective aveau sarcini diferite.

Doamna, pe care am admirat-o de altfel pentru calmul și răbdarea cu care a dat niște explicații, într-un final rostește ghinionistele cuvinte „eu am vorbit românește”. Rezultatul? Au urmat niște onomatopee și niște „haoleu”. 

Cum s-ar zice, am rămas interzisă.

Ăștia erau viitorii conducători auto, cei care dacă printr-un preafericit și nemaiîntâlnit noroc vor lua carnetul legal și corect, nu la schimb de valută forte căci între timp s-au mai emancipat, vor fi în stare să mă linșeze în trafic dacă voi avea deșteapta idee să-i claxonez.

Ăștia, care au dat dovadă de o calmitate ieșită din comun doar fiindcă li s-a părut că eu am fost mai iute de picior. Cititul afișelor mari și explicite de pe ușile birourilor, mai mari decât tupeul lor fantastic, iese din discuție. Asta e pentru fraieri. De-alde mine.

Ăștia, pe care nimeni nu-i întreabă de unde au bani pentru școala de șoferi căci de altfel, sunt primii la cozile de ajutor social. De orice fel. 

Sunt și excepții, sunt convinsă. Da’ până le vezi, tot de ăștia te lovești la tot pasul. Și mă gândesc că degeaba vreau eu să fiu conciliantă, dar cu așa specimene efectiv n-am cum.

foto: jurnal.md

Fabiola Ion
Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

42 thoughts on “Cine se trezește de dimineață stă la coadă

    • :))))) daa, de asta mi-este mie teamă. Am fost martoră anul trecut la un accident unde o şoferiţă colorată care intrase în trei maşini întreba „Da’ cine avea prioritate?” Evident, nu ea.

  1. Printre astfel de indivizi am nimerit și eu când mi-am făcut primul (și ultimul) pașaport. Strigau în gura mare că ei vreau să părăsească această țară, dar văd că tot n-am scăpat de ei. 🙁

  2. Eu aveam de gând să fiu serioasă, să spun că mie de ăştia mi-e frică şi aş fi fugit. Dar s-a dus naibii seriozitatea cu porno ăla că şi eu tot aşa am citit 😳
    Oanăă, scrie, fată, cuvintele astea delicate cu literă mare sau desparte în silabe să fie clar pentru zdranga ca mine

  3. Problema reală nu o reprezintă ”haoleo-iștii”, problema este corupția generalizată, care a penetrat cu o mare ușurință toate instituțile statului…Asta este cu adevărat o problemă aproape insurmontabilă…

Lasă un răspuns