Un căscat, o uimită…

image

Toată lumea cască, în virtutea inerției prin simpatia declanșată de o persoană pe care o vezi făcând acest lucru, din plictis, de oboseală. Măi, dar să caști că ești deocheat, pentru mine e prea mult.

Apoi să-ți treacă în secunda doi, când vreo babă atotștiutoare îți scuipă în față și în sân ca să alunge spiritul necurat care a pus gheara pe tine, e deja minunea minunilor. Ce n-am văzut și nici nu voi mai vedea.

Din păcate (sau fericire?), am fost martora unei astfel de situații.

Azi n-am putut sta de vorbă cu cineva, din cauza căscatului. Da, da, ați auzit bine, persoana respectivă, un tânăr de 25 ani, nu putea să vorbească cu mine fiindcă avea o viteză amețitoare de căscat, trei bucăți în doişpe secunde. Nici nu termina bine, că se și lansa într-unul nou. Eu mă uitam stupefiată fiindcă efectiv n-avea timp de scos un sunet. Doar cel caracteristic fenomenului. Avea ochi în lacrimi, palid și doar dădea din cap, semn că da sau nu. Toată povestea a ținut mai bine de jumătate de oră, timp în care i-am recomandat tot felul de remedii mai mult sau mai putin ortodoxe. Efect zero.

  Am chemat în ajutor și baba fermecată aferentă, dar cum subiectului nu i-a plăcut numărul de crețuri de pe fața ei, plus că masajul din cap îl oripila, efectul nu a fost cel scontat. M-am gândit să-l sperii, să-l gâdil, să-l șochez sau să-i trag vreo zece palme, una cred că nu era suficientă. Dacă nici așa nu reușeam, voiam să apelez la Wikipedia, să mă informez asupra metodelor de resuscitare în cazul în care leșină. Eu așa credeam, că asta e următoarea fază. Fiindcă nu puteam înțelege cum poți să caști în așa hal, să nu poți să faci o pauză între căscaturi. Sau să articulezi un cuvânt.

Și ca să vezi, după ce am epuizat toate soluțiile, unele nepuse în practică, interlocutorul meu a încetat brusc. Așa de brusc, că am crezut că a rămas fără aer, deși îl aspirase lacom pe tot din încăpere în ultimul interval de timp.

Doamne apără și păzește! Să scuip în față, în spate, la stânga sau la dreapta? Sau asupra celui năpăstuit, eventual după ce am consumat o salată sezonieră cu multă… ceapă? Trei pași înapoi, călcând cinci persoane pe șlapi sau fuguța înainte dându-mă de-a rostogolu’ pe scări? Grea decizie. Poate mă lămuriți și pe mine.

foto: ticataca.ro

Fabiola Ion
Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

15 thoughts on “Un căscat, o uimită…

 1. Pe net se spune…

  Cauzele medicale pot fi epilepsia, o tumora cerebrala, encefalita, scleroza in placi, o malformatie cardiaca sau paralizia supra-nucleara progresiva, conditii medicale ce pot determina o reactie vasovagala (lesin cauzat de reactia exagerata a organismului la factorii declansatori). In timpul unei astfel de reactii, activitatea nervului vag se intensifica, antrenand o diminuare a frecventei cardiace si o scadere a tensiunii arteriale. Cascatul excesiv cauzat de conditiile medicale enumerate mai sus este in general asociat altor simptome, precum greata, ameteli, palpitatii, lesin. Daca observati acest lucru, adresati-va de urgenta unui medic. De asemenea, vinovati de cascatul repetat se pot face si afectiunile mai putin grave, precum hipotiroidia sau anemia, dar si un dezechilibru electrolitic sau muschii tensionati.

  Totodata, exista anumite medicamente care pot provoca aceasta reactie, cum sunt cele care trateaza depresia, anxietatea sau alergiile.

  Cascatul excesiv, simptom al unor boli graveSolutii pentru cascatul excesiv
  Cascatul repetat asociat cu somnolenta, plictiseala sau lipsa de oxigen poate deveni o problema majora. Se intampla frecvent ca o persoana sa caste intr-un moment nepotrivit, acest gest fiind astfel considerat nepoliticos sau ofensator. Pentru a nu fi victima acestui gest, tineti-va gura inchisa si strangeti maxilarele. Cand ati terminat de cascat, mentineti presiunea pe partea din spate a obrajilor si inghititi.

  Cascatul cauzat de somnolenta poate fi adesea contracarat prin consumul de apa. Deshidratarea este o cauza comuna a oboselii. De fiecare data cand nevoia de cascat este puternica, luati cateva inghitituri de apa si senzatia va trece. Daca stati de mult timp intr-un spatiu inchis, neaerisit si incepeti sa cascati, iesiti pentru cateva minute pentru a lua o gura de aer, iar cascatul va inceta aproape instantaneu. Explicatia cascatului atunci cand creierul nu este bine oxigenat este urmatoarea: neprimind suficient aer, creierul va incerca sa gaseasca modalitati de a si-l procura. Prin cascat, omul inhaleaza cantitatea de aer necesara oxigenarii creierului.

  Totodata, efecte foarte bune impotriva cascatului excesiv au si energizantele sau vitaminele si mineralele, dar si terapiile precum acupunctura, reflexoterapia sau masajul de energizare.

  Alte cauze al cascatului excesiv
  Cascatul poate fi declansat de schimbari intervenite in obiceiurile cotidiene sau in orarul de munca, precum un nou job care presupune munca in schimburi de noapte sau munca de-a lungul mai multor ore, dar si de simpla observare a unei persoane care casca. Legat de acest ultim aspect, un grup de oameni de stiinta scotieni a descoperit ca acest act reflex al organismului, cascatul, nu este altceva decat o reactie mecanica, „o activitate sincronizata de grup”.

 2. Ok.. lui i-a trecut căscatul, l-a dezdeochiat baba, acu’ ti – ar trebui și ție o baba sa-ti zică de uimire .Ce te faci dacă rămâi așa? Nu poți fi și uimită și veselă în același timp. Sau poți?

 3. Te pui cu deochiul? 🙂 Când te loveşte, pur şi simplu te doboară. Râdeam când auzeam de deochi, dar am citit mai multe articole scrise de medici care spuneau că este vorba de un dezechilibru energetic, care crează multe neplăceri. Când eram copil, bunica mea era „lecuitoarea”, căci aşa ce mai căscam…
  Numai bine!

 4. Nici nu pot gandi ce a fost cu bietul om, dar eu mă bucur doar pentru cuvintele haioase scrise de tine. Ai un umor si o verva, numai bune de inceput primavara, pe care, apropo, ti-o doresc faină de tot!

Lasă un răspuns